Υλικά:
(βούτυρο, γάλα, αυγό, θερμοκρασία δωματίου)
1 κιλό αλεύρι
70 γρ. βούτυρο λιωμένο
350 γρ. φρέσκο γάλα
150 γρ. χλιαρό νερό
2 αυγά
15 γρ. μπεηκιν παουντερ
20 γρ. αλάτι
10 γρ. μαγιά ξερή
70 γρ. ζάχαρη
Ζάχαρη και λίγη κανέλα για το πασπάλισμα
Λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση:
Αναμειγνυουμε το αλεύρι με την μπεηκιν παουντερ. Βάζουμε στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, το γάλα με το βούτυρο και το αλάτι και τα αφήνουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε το νερό αφού έχουμε διαλύσει μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε το μισό αλεύρι , χτυπάμε τον χυλό, ωσότου γίνει λείος, και τον αφήνουμε σε χλιαρό μέρος, για να φουσκώσει. Βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη, σε ένα μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε σκεύος με ζεστό νερό. Χτυπάμε, το μείγμα και το προσθέτουμε στη ζύμη. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι ή όσο θα χρειαστεί για να γίνει η ζύμη περίπου σφιχτή. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο. Την ξανά ζυμώνουμε. Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε μικρά μπαλάκια, τα πλάθουμε σε λωρίδες μακρόστενες και ενώνουμε τις άκρες σε σχήμα κουλουριού. Τα αφήνουμε πάλι μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου 40 με 50 λεπτά. Ρίχνουμε τμηματικά τα ντόνατς σε αρκετό, καυτό λάδι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά, ωσότου, φουσκώσουν, και βγουν στην επιφάνεια, του λαδιού και ροδίσουν, για 2 με 3 λεπτά περίπου. Αν τα βάλουμε σε φρυτεζα, ζεσταίνουμε το λάδι στους 180 βαθμούς. τα τυλίγουμε αμέσως όπως είναι ζεστά σε ζάχαρη αναμεμιγμένη με λίγη κανέλα. Αντί για ζάχαρη με κανέλα, μπορούμε να βουτήξουμε την μια πλευρά σε γλασο σοκολάτας .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου