Υλικά:
Λαζάνια περίπου 15 φύλλα
για την σάλτσα ντομάτας
250 gr. ντοματάκια κονκασέ
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
5 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ξύδι λευκό
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Θυμάρι
Βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
για την γέμιση
300 gr. μοτσαρέλα
100 gr. παρμεζάνα
για την κρέμα
500 ml. γάλα φρέσκο
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι βούτυρο
1 κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Θα χρειστούμε επίσης
4 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
150 ml. κρέμα γάλακτος
200 ml. φρέσκο γάλα
Εκτέλεση:
σάλτσα ντομάτας
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για την σάλτσα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
η κρέμα
Βάζουμε τα 400 ml. γάλα σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθεί.
Ανακατεύουμε, το αλεύρι με το υπόλοιπο γάλα, πολύ καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα στο ζεστό γάλα, το αλάτι, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε, χτυπημένο, τον κρόκο.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μήν πιάσει κρούστα, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Στρώνουμε στο πυρέξ μία στρώση κρέμα, για να μήν κολλήσουν τα λαζάνια.
Πασπαλίζουμε με λίγη παρμεζάνα και καλύπτουμε τον πάτο του πυρέξ με λαζάνια.
Κάνουμε στρώσεις εναλλάξ με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλας, παρμεζάνας και ζυμαρικών, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με το φρέσκο γάλα και περιχύνουμε τα λαχάνια, κουνώντας ελαφρά το πυρέξ για να πάει παντού.
Περιχύνουμε με την κρέμα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε στους 180° C βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, περίπου 45′ λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει το φαγητό για τουλάχιστον 15′ λεπτά και σερβίρουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου