υλικά
προζύμι
125 gr. αλεύρι
5 gr. μαγιά νωπή ή 8 gr. μαγιά σκόνη
150 gr. χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ζύμη
175 gr. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
150 gr. γάλα
80 gr. βούτυρο
500 gr. αλεύρι
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1/2 λεμονιού
1 βανίλια
4 κρυσταλλάκια μαστίχα
1 κρόκο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το προζύμι για τα τσουρέκια, βάζοντας σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε μία ώρα σε ζεστό μέρος να «γίνει» το προζύμι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και την ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε στο γουδί το μαχλέπι και την μαστίχα με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά,τα ξύσματα, τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.
Δίπλα μας έχουμε το κατσαρολάκι με το βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά.
Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, «λαστιχωτή» και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για μία ώρα να διπλασιαστεί.
Μετά την μία ώρα ζυμώνουμε ελαφρά για να ξεφουσκώσει η ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά.
Αυτή την διαδικασία την κάνουμε άλλες δύο φορές και πρέπει να είμαστε ακριβείς στον χρόνο αναμονής για να μην παραφουσκώσει η ζύμη!
Ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσες ποσότητες.
Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που θέλουμε, σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. τοποθετούμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα τα τσουρέκια για 30′ λεπτά.
Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40′ λεπτά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου