Το χταπόδι είναι ένα από τα πιο δύσκολα θαλασσινά, στο θέμα ψησίματος. Πρέπει ψήνοντας το, να το βγάλουμε από τη φωτιά ψημένο σωστά και μαλακό. Υπάρχουν δύο τρόποι για να μας βγει το χταπόδι μαλακό μετά το ψήσιμο. Ο πρώτος τρόπος αν και εγώ δεν τον συστήνω, είναι να βράσουμε πρώτα το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και όταν έχει σχεδόν μαλακώσει το βγάζουμε, το κρυώνουμε και το τυλίγουμε με μεμβράνη μέχρι ώσπου να το ψήσουμε στα κάρβουνα. Ο λόγος που εγώ δεν το συστήνω ως λύση, διότι με αυτόν τον τρόπο το χταπόδι θα χάσει όλη την γεύση του και νοστιμάδα του. Οπότε μετά το ψήσιμο θα τρόμε ένα άγευστο χταπόδι.
Λοιπόν πάμε για τα υλικά που θα χρειαστούμε:
1 ½ με 2 κιλά χταπόδι κατά προτίμηση, τα πλοκάμια
½ φλιτζάνι Ελαιόλαδο
Λίγο ξίδι
Φρέσκια ρίγανη
αλάτι
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το λάδι, το ξίδι, την ρίγανη και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κάτι επιπλέον από τα υλικά μας. Το αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
Ο τρόπος που συστήνω εγώ είναι: παίρνουμε το χταπόδι φρέσκο, του αφαιρούμε τα εντόσθια από τον σάκο του και το χτυπάμε συνέχεια πάνω σε μια πέτρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.
Αφού μαλακώσει καλά κόβουμε τα πλοκάμια, για να τα ψήσουμε μόνα τους. (ψήνονται καλύτερα έτσι).
ανάβουμε τα κάρβουνα στην ψησταριά μας. Όταν θα έχουμε μια καλή θράκα, απλώνουμε τα κάρβουνα και ρίχνουμε λίγη στάχτη για να ελαττώσουμε την θερμότητα της φωτιάς. Για να μας βγει το χταπόδι μαλακό στο ψήσιμο, πρέπει η φωτιά μας να είναι χαμηλή προς μέτρια, για να ψηθεί καλά χωρίς να μας στεγνώσει και να παραμείνει ζουμερό.
Ψήνοντας τα, και από τις δυο μεριές, και γυρνώντας τα πολλές φορές, πετυχαίνουμε τέλειο ψήσιμο. όταν πάρουν ένα ωραίο χρώμα σκουρόξανθο, τα βγάζουμε από την φωτιά.
Τα κόβουμε με ένα μαχαίρι ή ειδικό ψαλίδι, στο μέγεθος που θέλουμε. Βάζουμε το χταπόδι μας σε μια πιατέλα και του περιχύνουμε, την σως που έχουμε ετοιμάσει, από πριν.
Απολαύστε το με κρύο κρασάκι ή με ουζάκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου