Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΑΦΡΑΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ










Υλικά:

1000 gr. αλεύρι
3,5 gr. νωπή μαγιά
80 ml. χυμό πορτοκαλιού
360 ml. γάλα
150 gr. βούτυρο
2 μεγάλα αυγά
250 gr. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
5-6 κρυσταλλάκια μαστίχα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κάψουλες βανιλλίνη
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Κόκκινα αυγά προαιρετικά
Εκτελεση:

Σε ένα μπωλ διαλύουμε την μαγιά μέσα στο γάλα, το οποίο θα ζεστάνουμε για να είναι χλιαρό, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Αφήνουμε το μείγμα 15 λεπτά σκεπασμένο σε ζεστό σημείο.
Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει αλλά όχι να κάψει και παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Στο γουδί σπάμε το μαχλέπι και την μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Σε ένα μεγάλο μπώλ, ενώνουμε την φουσκωμένη μαγιά, τα ξύσματα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, τον χυμό του προτοκαλιού, τα μυρωδικά και κοσκινίζουμε το αλάτι με το αλεύρι. Ζυμώνουμε προσθέτωντας το αλεύρι. Μόλις η ζύμη είναι αφράτη, λαστιχωτή και ομοιόμορφη είναι έτοιμη, προσοχή δεν την ζυμώνουμε πολύ! Σκεπάζουμε καλά την ζύμη και την τοποθετούμε σε ζεστό σημείο όλο το βράδυ.  Την σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη, πετσέτα και να την τυλίγουμε σε κουβέρτα. Την άλλη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 10 λεπτά και σβήνουμε τον φούρνο. Η ζύμη έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη για πλάσιμο. Ρίχνουμε την ζύμη στον πάγκο μας και την χωρίζουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια δίνοντας το σχήμα που θέλουμε και τοποθετούμε και το κόκκινο αυγό. Τοποθετούμε τα τσουρέκια στον ζεστό φούρνο και τα αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Ανακατεύουμε τον κρόκο με το ελαιόλαδο και αλείφουμε, απαλά, τα τσουρέκια σε όλη την επιφάνεια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, στην μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 180°C Κελσίου. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε σχάρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου