υλικά
400 gr. αλεύρι
600 gr. πατάτες
5 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα τριμμένη
3 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι για το πλάσιμο
σάλτσα
1 κονσέρβα ντοματάκια
3-4 τοματάκια φρέσκα τσέρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φ’υλλο δάφνης
2-3 κλωναράκια βασιλικό
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Ελάχιστη ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες και κατόπιν τις πολτοποιούμε.
Σε μία λεκάνη ανακατεύουμε τον πουρέ,τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι, το πιπέρι και την παρμεζάνα και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
Ζυμώνουμε μία μαλακή ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια και την αφήνουμε 10′ λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε αλευρωμένο πάγκο απλώνουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 6 ίσια κομμάτια.
Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι περίπου 7 εκατοστά και το αλερώνουμε,ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία για όλη την ζύμη.
Κόβουμε κάθε κορδόνι μικρά κομμάτια 1,5 εκατοστό και τους δίνουμε το σχήμα «μικρής πατάτας».
Βάζουμε μία κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει.
Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε μέσα τα νιόκι σε 3 δόσεις χωρίς να ανακατέψουμε καθόλου.
Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι να φύγει το νερό και είναι έτοιμα προς χρήση.
Λιώνουμε φρέσκο βούτυρο και τα περιχύνουμε.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι,το σκόρδο και τον μαϊντανό μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις ντομάτες,τα φύλλα δάφνης,βασιλικού, το αλατοπίπερο και την ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτά και προσθέτουμε 1 φλυτζάνι νερό.
Βράζουμε για 45′ λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και πολτοποιούμε την σάλτσα στο multi.
Περιχύνουμε τα νιόκι με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με φρέσκια παρμεζάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου