Υλικά
προζύμι
125 gr. αλεύρι Robin Hood
50 gr. μαγιά νωπή ή 8 gr. μαγιά σκόνη
150 gr. χλιαρό νερό
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
για τη ζύμη
500 gr. αλεύρι Robin Hood
175 gr. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
150 gr. γάλα
100 gr. βούτυρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Ξύσμα 1 περγαμόντου
Ξύσμα ½ λεμονιού
2 βανίλιες
2 κρυσταλάκια μασχτίχας
½ κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη
επάλειψη
1 κρόκο αυγού
για το πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε την προζύμι.
Βάζουμε σε ένα μπώλ το νερό, την ζάχαρη και την μαγιά.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί και προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μία ρευστή ζύμη.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30′ λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει το προζύμι.
Ζύμη Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και την ζάχαρη, τα ζεσταίνουμε για 2′ λεπτά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο. Χτυπάμε στο γουδί την μαστίχα με ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μέχρι να γίνει σκόνη.
Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το αυγά χτυπημένα ελαφρά, τα ξύσματα,τα μυρωδικά, το προζύμι και ζυμώνουμε προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο.
Δίπλα μας έχουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε στην ζύμη κουταλιά κουταλιά. Η ζύμη που θα πάρουμε θα πρέπει να είναι απαλή, εύπλαστη, «λαστιχωτή» και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και τοποθετούμε την λεκάνη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να διπλασιαστεί. Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και δημιουργούμε μία μπάλα ζύμης. Τοποθετούμε την ζύμη, σε φόρμα δαχτυλίδι ή στρογγυλό ταψί περίπου 28 εκατοστών που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και την πιέζουμε με την παλάμη μας. Βαζουμε και ένα νομισμα μεσα όχι βαρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50° C βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα το ταψί για30′ λεπτά. Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο, τον οποίο χτυπάμε ελαφρά με 2 κουταλιές της σούπας νερό. Ψήνουμε στους 170° C βαθμούς Κελσίου για περίπου 40′ λεπτά. Αφήνουμε την βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου