ΓΙΑ 5-6 ΑΤΟΜΑ
ΥΛΙΚΑ:
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι
½ κοφτό κουταλάκι μπεηκιν παουντερ
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι
½ φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές νερό
1 κουταλιά μπράντι
1 κοφτή κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
150 γρ. μπέικον ή ζαμπόν ή και τα δυο από 75 γρ.
200 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κύβους
1 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα γάλακτος
4 αυγά χτυπημένα
2 με 3 κλωνάρια μαϊντανό , ψιλοκομμένο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αναμειγνύουμε το αλεύρι , την μπεηκιν παουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τρίβουμε ελαφριά το μείγμα. Το ραντίζουμε με το νερό και με το μπράντι , ενώ το ανακατεύουμε με πιρούνι. Ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι και την αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
Την ανοίγουμε πάνω σε λαδόχαρτο σε χοντρό φύλλο με διάμετρο 30 εκ. το στρώνουμε σε φόρμα για τάρτες ή για κίς Νο 26 και γυρίζουμε από μέσα τις άκρες που εξέχουν. Πασπαλίζουμε στον πάτο την φρυγανιά.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μπέικον ή το ζαμπόν. Αν επιλέξουμε μπέικον το σοτάρουμε πρώτα ώσπου να ξανθύνει. Το βγάζουμε από το λίπος του και το βάζουμε μέσα στη φόρμα. Προσθέτουμε το τυρί και το γάλα ή την κρέμα γάλακτος , ανακατεμένο με τα αυγά , μαϊντανό , λίγο πιπέρι. Ψήνουμε την τάρτα σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 10 λεπτά και σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά ακόμη. Την σερβίρουμε ζεστή με σαλάτα εποχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου