Υλικά: για το σάμαλι μας
1 ½ φλ. χονδρό σιμιγδάλι
1 ½ φλ. ψιλό σιμιγδάλι
1 φλ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα )
1 ½ φλ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας baking powder
1 ½ κουτ. Γλυκού μαστίχα σκόνη
1 φλ. γάλα φρέσκο
1 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
Υλικά: για το σιρόπι μας
4 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
½ φλούδα πορτοκαλιού
2-3 ξυλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Θα ξεκινήσουμε πρώτα με το σιρόπι ώστε να προλάβει να κρυώσει για το γλυκό μας.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά μας για το σιρόπι και αφήνουμε να πάρει δυο με τρεις βράσεις, έως να αφρίσει. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Τώρα για το γλυκό μας βάζουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά μας, εκτός το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά έως να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. (πολτός)
Λαδώνουμε ένα μέτριο και βαθύ ταψί, όχι πολύ μεγάλο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας.
(ο λόγος που χρησιμοποιούμε βαθύ ταψί είναι διότι θα φουσκώσει το σάμαλι.)
Βάζουμε το γλυκό μας στον φούρνο στους 180 βαθμούς έως να ροδοκοκκινίσει από πάνω. Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με ένα πινέλο το λειωμένο βούτυρο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε όλο.
Μετά χαράζουμε το γλυκό μας βαθιά σε τετράγωνα ή διαγώνια κομματάκια όπως μας αρέσει και περιχύνουμε το κρύο σιρόπι να πάει παντού.
Μην σας ανησυχεί αν δείτε ότι το σιρόπι είναι πολύ διότι θα το πιει όλο.
(συμβουλή: ποτέ μην αφαιρείτε κομμάτι από γλυκό σιροπιαστό πριν τραβήξει καλά καλά το σιρόπι διότι το σιρόπι θα πάει στο σημείο που λείπει το κομμάτι , με αποτέλεσμα το γλυκό μας να μην σιροπιαστεί σωστά.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου