Υλικά
2 φλ. νερό χλιαρό
1 φακ. μαγιά ξερή
4 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κιλό
αλεύρι σκληρό
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. γλυκάνισος
1/2 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Για το στόλισμα
1 καρύδι ολόκληρο
λίγα καρύδια σπασμένα
σουσάμι
Επάλειψη
1 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. νερό καυτό
Εκτέλεση
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Ρίχνουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη,
ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε με τον
γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά.
Αν δούμε ότι η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε
ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε
το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και μεταφέρουμε την ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη
τελείως από τα χέρια μας. Λαδώνουμε ελαφρώς μια
λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη, κλείνουμε με
μεμβράνη και αφήνουμε σε
ζεστό μέρος για 2 με 2,5 ώρες, μέχρι η ζύμη να
διπλασιαστεί σε όγκο.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό
ταψί. Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην
αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα.
Την ξανά ζυμώνουμε
ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο
ταψί. Την αφήνουμε να ξανά φουσκώσει για περίπου 30
λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190
– 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι
με το καυτό νερό. Πλάθουμε
με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει τα στολίδια που μας αρέσουν.
Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας
ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια
ώστε να κολλήσουν. Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το
καρύδι. Γαρνίρουμε με λίγα
καρύδια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε το χριστόψωμο στον φούρνο για 50 λεπτά περίπου. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο
μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Καλή σας επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου