Υλικά.
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό
4 αυγά
300 γρ. Ζάχαρη
400 γρ. Αλεύρι φαριν απ
2 κ.σ. αλεύρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. βανίλια με άρωμα πορτοκάλι
4 κομμ. μαστίχα κοπανισμένη
1 σταλιά στη μύτη του κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. μαχλεπι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι μεγάλο
100 ml. γάλα φρέσκο
ζάχαρη άχνη - για την διακόσμηση
για την βουτηρόκρεμα
125 βούτυρο
1 κ.γ. υγρή βανίλια
2 κ.σ κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
Τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Εκτέλεση.
Χτυπάμε στο κάδο του μίξερ, το βούτυρο με την ζάχαρη έως να αφρατεψει.
Χτυπάμε στο μουλτι 1 κουτ. ζάχαρη, 2 αλεύρι, μαστίχα, μοσχοκάρυδο, βανίλια και το μαχλεπι. Χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε στην άκρη.
Όταν αφρατεψει το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (όταν απορροφηθεί το ένα αυγό προσθέτουμε το άλλο).
Προσθέτουμε το μίγμα που χτυπήσαμε στο μούλτι, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού, στο μίγμα με το βούτυρο και χτυπάμε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεύοντας απαλά με μια μαριζ.
Παίρνουμε μια στρογγυλή φόρμα Νο 28. Στρώνουμε λαδόκολλα στην βάση της και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά. Αδειάζουμε το μίγμα και με μια σπάτουλα (μαριζ) στρώνουμε την επιφάνεια. Βάζουμε και το φλουρί τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον
αέρα για 45-50 λεπτά
ανάλογα την θερμοκρασία του φούρνου μας. Δοκιμάζουμε
με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέσα. Αν βγει καθαρό είναι έτοιμη. Όταν ψηθεί την βγάζουμε από το φούρνο και
την αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Για την βουτηρόκρεμα, κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα για 1 με 2 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη μισή ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
προσθέτουμε το αλάτι, βανίλια, και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε για 1 λεπτό σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει.
Ρίχνουμε λίγη λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη, ανάλογα πόσο σφιχτή, θέλουμε να είναι η βουτυρόκρεμα.
Αν μας βγει σφιχτή, προσθέτουμε 1 κ.σ κρέμα γάλακτος. Γαρνίρουμε με κορνέ.
Διακοσμούμε όπως μας αρέσει. (κουβερτούρα, γλασο ή με ζάχαρη άχνη)
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου