Υλικά
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο 3 κιλά
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μπαλσάμικο
3 κ.σ. μουστάρδα
2 πορτοκάλια (το χυμό)
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 λεμόνι (το χυμό)
1 κ.γ. ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Για τις πατάτες
1½ κιλό πατάτες
2 σκ. σκόρδο κομμένο ψιλές φέτες
2 πορτοκάλια (το χυμό)
1 λεμόνι (το χυμό)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου. Το βάζουμε σε ταψί και χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια του σε ρόμβους.
Περιχύνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και του λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι καλά. Προσθέτουμε την ρίγανη και το ξύσμα πορτοκαλιού στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά που έχουμε ετοιμάσει, και ανακατεύουμε. Μόλις περάσει η 1 ώρα και 30 λεπτά, ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες.
Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το μπούτι με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30′ μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες. Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε ένα τέταρτο πριν το κόψουμε. Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε με πατάτες.
Καλή σας επιτυχία και καλές γιορτές!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου