Υλικά
Για τη βάση:
500 γρ. μπισκότα πτι μπερ ή ότι μπισκότα θέλετε
250 γρ. λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση:
600 ml. κρέμα γάλακτος
4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
6 κ.σ. σκόνη στιγμιαίο καφέ
350 γρ. καραμέλα βουτύρου
( Για τη συνταγή καραμέλας βουτύρου, ΕΔΩ )
Για τη μαρέγκα:
400 γρ. ζάχαρη άχνη, χωρισμένη
125 ml. από νερό
½ κ.γ. κρέμα ταρτάρ ή ½ κ.γ. λευκό ξύδι
4 ασπράδια αυγών
εκτέλεση
Για τη βάση θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε για λίγο ακόμη. στρώνουμε το μείγμα σε αποσπώμενη φόρμα και σηκώνουμε στα πλαϊνά. Πιέζουμε καλά κάτω και γύρο γύρο. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ, προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, καραμέλα και τη σκόνη στιγμιαίου καφέ. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αδειάζουμε το μείγμα στην βάση στρώνουμε καλά και αφήνουμε στο ψυγείο για τέσσερις ώρες. (για καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε στη κατάψυξη.)
Για τη μαρέγκα σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα 300 γρ. ζάχαρη άχνη, την κρέμα τάρταρ ή το ξύδι, και το νερό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει, μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία 120 βαθμούς ελέγχοντας με ένα θερμόμετρο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια αυγών, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές και προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα 100 γρ. ζάχαρη άχνη. Ρίχνουμε σιγά σιγα σε μορφή κλωστής, το ζεστό σιρόπι ζάχαρης και χτυπάμε για 5 έως 10 λεπτά έως ότου η μαρέγκα μας γίνει πηχτή και γυαλιστερή.
Αφαιρούμε το κέικ από την αποσπώμενη φόρμα και προσθέτουμε από πάνω τη μαρέγκα. Στρώνουμε με ένα κουτάλι. Αν έχουμε φλόγιστρο, καίμε τη μαρέγκα, κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου