Υλικά Δόση για 2 τσουρέκια
650 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκια
150 γρ. ζάχαρη
160 γρ. βούτυρο αγελάδος
30 γρ. μαγιά ξηρή
110 γρ. γάλα
100 γρ. νερό
2 αβγά
5 γρ. μαχλέπι
2 γρ. μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 αβγό για επάλειψη
Σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα
Εκτέλεση
διαλύουμε τη μαστίχα με μια ξύλινη κουτάλα ή με τον πλάστη. Βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι στον κάδο του
μίξερ.
βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υπόλοιπα υλικά και σε μέτρια φωτιά. Όταν
δούμε να είναι χλιαρό ή αν έχουμε θερμόμετρο και
φτάσει στους 35 βαθμούς, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο κάδο με το αλεύρι. Χτυπάτε σε μεσαία
ταχύτητα για 15 λεπτά περίπου, έως να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο.
σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά. Χωρίζουμε στα τέσσερα και φτιάχνουμε μακρόστενα
μπαστούνια. Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα
15 λεπτά.
πλέκουμε σε πλεξούδες για κουλούρες ή μακρόστενα τσουρέκια όπως μας αρέσει. Ενώνουμε τις άκρες και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε τα τσουρέκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να φουσκώσουν το μισό από ότι είναι, σε όγκο. Τα αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό.
Όταν αλείψουμε τα τσουρέκια με αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.
ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
Προαιρετικά βάζετε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο της κουλούρας.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου