Υλικά
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. γάλα χλιαρό
50 γρ. νερό χλιαρό
10 γρ. ξερή μαγιά
4 κ.σ. βούτυρο (λιωμένο)
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 αυγό
1 κρόκο αραιωμένο με μια κ.σ. νερό
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα, νερό, ζάχαρη και την μαγιά. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.
Προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι με το αλάτι. Όταν θα απορροφάται το αλεύρι θα ρίχνουμε ξανά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ώστε να ξεκολλήσει από τα χέρια μας.
Χωρίζουμε σε 4 ισα κομμάτια. Τα πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμάκια.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε σε απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για 20 λεπτά.
Τα περνάμε με τον αραιωμένο κρόκο και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και για 15 - 20 λεπτά περίπου. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και είναι έτοιμα για χρήση.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου