Ladies and gentlemen, from Greece and abroad, thank you for visiting us every day and trusting us. We are waiting for you in our team to become a great company. Φίλες και φίλοι, από Ελλάδα και εξωτερικό, σας ευχαριστούμε που μας επισκέπτεστε καθημερινά και μας εμπιστεύεστε. Σας περιμένουμε και στην ομάδα μας να γίνουμε μια μεγάλη παρέα.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μελομακάρονα τραγάνα απ’έξω ζουμερά μέσα


 

Υλικά :

 

Για τα μελομακάρονα

400 γρ. αλεύρι μαλακό

70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

115 γρ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη

140 γρ. ηλιέλαιο

70 γρ. ελαιόλαδο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

4 γρ. κανέλλα σε σκόνη

2 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη

3 γρ. μπέικιν πάουντερ

170 γρ. χυμός πορτοκάλι

30 γρ. κονιάκ

Για το  πασπάλισμα  καρυδόψιχα χοντροκομμένη

 

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό

350 γρ. ζάχαρη

2 ξιλ. κανέλας

3 γαρύφαλλα

Φλούδα από 2 πορτοκάλια

230 γρ. μέλι

 

Για το σιρόπι: 

Βάζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από το μέλι για να μην χάσει την ουσία του.  Όταν πάρει μια βράση και δούμε ότι έχει διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε από τη φωτιά. (δεν αφήνουμε να βράσει πολύ το σιρόπι μας).

 

Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. (Εγώ το ζεσταίνω λίγο το μέλι για να πέφτει εύκολα χωρίς να μένει στο σκεύος που το είχα).  Αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα : 

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι και την τριμμένη καρυδόψιχα. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

 

Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, το ξύσμα από πορτοκάλι, την κανέλα,  το γαρύφαλλο, μπέικιν πάουντερ, χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ. 

Τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.

 

Προσθέτουμε στο μπολ με τα στερεά υλικά, τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι

Ισα,  ισα  μέχρι να  ομογενοποιηθεί καλά η ζύμη μας. (προσοχή δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα την ζύμη).  

 

Κόβουμε κομμάτια  των 30 γρ.  και πλάθουμε σε ότι σχήμα μας αρέσει.  Κάνουμε σχέδιο με ένα πιρούνι.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους  170 βαθμούς, για 25 λεπτά  μέχρι να πάρουν ένα ωραίο  χρώμα.  Θα  βγουν  34 με 35 κομμάτια. 

 

Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα ρίχνουμε λίγα λίγα  μέσα στο κρύο σιρόπι. Τα σιροπιάζουμε για 2  λεπτά βυθίζοντας τα, λίγο με την τρυπητή κουτάλα.

 

Τα αφαιρούμε  από το σιρόπι και τα τοποθετούμε πάνω  σε σχάρα να στραγγίξουν. 

Βάζουμε σε μια πιατέλα την πρώτη στρώση, ρίχνουμε λίγο μέλι από πάνω και προσθέτουμε την χοντροκομμένη καρυδόψιχα. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες στρώσεις. 

 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!!!

https://youtu.be/TTWKxM7lZAA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου