Το καρύδι έχει διπλή ερμηνεία. Την παραμονή των Χριστουγέννων δεν υπάρχει τραπέζι χωρίς καρύδια. Πριν πολλά χρόνια, με τα καρύδια μάντευαν για τον επόμενο χρόνο. Τα καρύδια είναι από τα δώρα που έδιναν οι οικοδεσπότες σε εκείνους που γύριζαν τα σπίτια και τραγουδούσαν τα κάλαντα τα Χριστούγεννα.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
150 γρ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
90 γρ. μαύρη σταφίδα
250 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
½ κ.γ. σόδα μαγειρική
Το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 πορτοκάλια
1 πρέζα αλάτι
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
Ρίχνουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
Προσθέτουμε στον χυμό πορτοκαλιού, τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και το αλάτι.
Βάζουμε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα και ανακατεύουμε ενώ συγχρόνως ρίχνουμε το αλεύρι. Όταν θα έχουμε έναν πηχτό χυλό, προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και τις σταφίδες.
Βουτυρώνουμε και καλύπτουμε στον πάτο και γύρο, γύρο ένα στρογγυλό ταψί 28 – 30 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, στρώνουμε καλά και τοποθετούμε το φλουρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε από το φούρνο περιμένουμε 10 λεπτά και την αφαιρούμε από το ταψί. Αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου