Υλικά:
Για το ζυμάρι
650 γρ. νερό (ελαφρά χλιαρό)
600 γρ. αλεύρι σκληρό
400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
50 γρ. ελαιόλαδο
18 γρ. μαγιά ξηρή
100 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. κανέλα
10 γρ. αλάτι
20 γρ. γλυκάνισος
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Για το στόλισμα
Καρύδια μισά ή ολόκληρα με το κέλυφος
1 κρόκος με 2 κ.σ γάλα για το διάλυμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ τo νερό μαζί με τη ζάχαρη, την μαγιά και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να δουλέψει και αφρίσει η μαγιά.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο, τα δυο αλεύρια, προσθέτουμε το διάλυμα μαγιάς, την κανέλα, το λάδι και το μαχλεπι.
Χτυπάμε για 10 λεπτά με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να δέσει το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον γλυκάνισο, το αλάτι, τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε για 3 λεπτά ακόμη.
Αν δούμε ότι η ζύμη είναι σφιχτή, προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Αλείφουμε ένα μπολ με λάδι τοποθετούμε την ζύμη μας σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα αφήνοντας για 1 – 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν διπλασιαστεί η ζύμη μας την πιέζουμε για να ξεφουσκώσει και κόβουμε λίγη ζύμη για τον στολισμό. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 με 32 εκ. και τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Ζυμώνουμε, κάνουμε ένα στρογγυλό καρβέλι και το τοποθετούμε στο ταψί, πιέζοντας ελαφρά να καλύψει ομοιόμορφα το ταψί.
Με το ζυμάρι που κρατήσαμε φτιάχνουμε πλεξούδες για να φτιάξουμε σταυρό ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε. Τέλος τοποθετούμε τα καρύδια, σκεπάζουμε με πετσέτα το ψωμί και αφήνουμε πάλι 1 ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Αλείφουμε τη ζύμη με τον κρόκο αραιωμένο με γάλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 50 λεπτά με 1 ώρα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το χριστόψωμο από το ταψί και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου