Υλικά:
1 ½ κιλό πατάτες κομμένες σε φέτες
600 γρ. κρέμα γάλακτος
400 γρ. γάλα
400 γρ. μανιτάρια champignon ψιλ.
200 γρ, μπέικον σε φέτες ψιλ.
½ ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ.
60 γρ. βούτυρο
20 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. Γκούντα τριμμένο
½ κ.γ μοσχοκάρυδο
20 γρ. αλάτι
πιπέρι χοντροκομμένο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι. Όταν μαλακώσει το κρεμμυδάκι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε.
Ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι αν τρυπιούνται, όχι να λιώσουν και αποσύρουμε από την φωτιά. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το μπέικον, προσθέτουμε λίγο νερό και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι και στο ίδιο χωρίς να το καθαρίσουμε ρίχνουμε τα μανιτάρια προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τους και πάρουν σκούρο χρώμα, βγάζουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε το 1/3 από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με πιπέρι. συνεχίζουμε την στρώση με τα μισά μανιτάρια και το μισό μπέικον. Πασπαλίζουμε λίγο από τα τυριά.
Ξανά στρώνουμε με την μισή ποσότητα πατάτες και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια και το μπέικον. Τέλος στρώνουμε με τις υπόλοιπες πατάτες.
Ρίχνουμε το μείγμα από τις πατάτες και σκεπάζουμε με τα τυριά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και για 45-50 λεπτά περίπου ή έως να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή κρούστα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα να απολαύσουμε το φαγητό μας.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου