Υλικά:
1000 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. γάλα
9 γρ. ξηρή μαγιά
40 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ηλιέλαιο
2 αβγά
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 κρόκο αβγού με 2 κ.σ. γάλα για άλειμμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε ένα μπολ το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να αφρίσει το μείγμα ώστε να δουλέψει η μαγιά.
Μπορούμε όλη την διαδικασία να την κάνουμε με το χέρι ή στο μίξερ. Ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε τα αβγά, τη ζάχαρη και δουλεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό.
Προσθέτουμε τα 200 γρ. αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο υπόλοιπο αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Αλλάζουμε εξάρτημα και βάζουμε τον γάντζο. Βάζουμε σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα το μίξερ και ρίχνουμε σιγά –σιγά το ηλιέλαιο προσθέτοντας τμηματικά το αλεύρι. Χτυπάμε για 15 λεπτά.
Όταν ομογενοποιηθεί η ζύμη μας, σταματάμε το μίξερ. Λαδώνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε την ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα αφήνοντας για 1 ½ ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Όταν θα είναι έτοιμη την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την ζυμώνουμε για λίγο. Κόβουμε σε κομμάτια των 85 γρ. θα βγουν 20 με 21 ψωμάκια. Πλάθουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη.
Τυλίγουμε σε ρολάκια. Λαδώνουμε ένα ταψί ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί. Τα τοποθετούμε αφήνοντας κενό μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για άλλη 1 ώρα να φουσκώσουν.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον κρόκο με τις 2 κ.σ. γάλα. Αλείφουμε τα ψωμάκια και προαιρετικά βάζουμε σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις, στους 190 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.
Όταν πάρουν ένα ωραίο χρυσαφή χρώμα, βγάζουμε από τον φούρνο. Τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα. Τα απολαμβάνουμε για σάντουιτς, σκέτα ή με ότι μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου