Υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
700 γρ. χλιαρό νερό
18 γρ αλάτι
18 γρ ξηρή μαγιά (2 φακελάκια)
60 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Αναμιγνύουμε με το αλεύρι τη μαγιά και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό, το λάδι και ανακατεύουμε έως να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ζυμάρι μας έχει διπλασιαστεί σε όγκο. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο. Κάνουμε μερικά διπλώματα και προς τα μέσα ώστε να πάρουμε όλο το αλεύρι από τον πάγκο.
Όταν δεν θα κολλάει το ζυμάρι, είναι έτοιμο. Βάζουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς.
Φτιάχνουμε το σχήμα που θέλουμε και το τοποθετούμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί ο φούρνος μας. Όταν θα είναι έτοιμος ο φούρνος, βάζουμε το ζυμάρι μέσα στη γάστρα, χαράζουμε με ένα μαχαιράκι και αλείφουμε με νερό. Στο στάδιο αυτό αν θέλουμε βάζουμε και σουσάμι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε με αντιστάσεις και χαμηλά, στους 230 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 – 30 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 10 λεπτά.
Καλή επιτυχία!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου